Odwiedziło nas:
Dodano: 30.10.2013
Na jakie wsparcie mogą liczyć rolnicy zainteresowani produkcją żywności ekologicznej i tworzeniem gospodarstw agroturystycznych oraz producenci produktów tradycyjnych – między innymi na ten temat dyskutowali uczestnicy konferencji, która odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie 29 października 2013 roku. Jej organizatorami byli Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia".
Konferencję otworzył uroczyście Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar. Przemawiając do zgromadzonych gości wicemarszałek Kuźniar przypomniał, jak wiele inicjatyw podejmuje samorząd województwa, by uławiać rozwój gospodarstw ekologicznych oraz rejestrować produkty tradycyjne.
Wspólne działania Samorządu Województwa i organizacji skupiających rolników ekologicznych sprawiły, że znacznie wzrosła na Podkarpaciu liczba gospodarstw ekologicznych oraz powierzchni użytków rolnych, na których prowadzone jest gospodarowanie metodami ekologicznymi. W tym zakresie zajmujemy jedno z czołowych miejsc w kraju.Efekty przynoszą też prowadzone przez nas konsekwentnie od lat działania identyfikacji i rejestracji produktów żywnościowych na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Możemy się poszczycić pozycją lidera wśród wszystkich województw, które włączyły się w ochronę nazw i oznaczeń produktów rolnych - powiedział wicemarszałek Kuźniar.
Celem konferencji było pogłębianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz żywności wysokiej jakości i agroturystyki. Dyskutowano o współczesnych trendach rolno-spożywczych oraz nowym okresie programowania PROW 2014-2020, ze szczególnym naciskiem na rolnictwo ekologiczne.
Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele świata nauki i praktycy, przedstawiciele jednostek certyfikujących oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia i Urzędu Marszałkowskiego.
Prof. dr hab. Jerzy Szymona - reprezentujący Jednostkę Certyfikującą EKOGWARANCJA PIRE - mówił o nowych wyzwaniach, jakie wiążą się ze zmianami w PROW 2014-2020, które mają zmniejszyć pulę dopłat i spowolnić rozwój tej gałęzi produkcji rolniczej. Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia „PROCARPATHIA” opowiadał o rozwijającej się gałęzi turystyki tzw. „ podróżach ze smakiem”, które w ostatnich dekadach zdobywają uznanie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie nie tyle smacznym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie. Ludzie wracają do miejsc, w których mogli spróbować wyjątkowych potraw.
Konferencję zakończyła prezentacja poświęcona rolnictwu ekologicznemu po roku 2013 - propozycjom na nowy okres programowania w kontekście wsparcia producentów ekologicznych oraz kierunkom zmian i proponowanym rozwiązaniom w nowej Wspólnej Polityce Rolnej 2014-2020.
Aleksandra Gorzelak - Nieduży
Biuro prasowe
Dominika Skoczylas
Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem fot. Sebastian Kieszkowski