Odwiedziło nas:
Dodano: 13.12.2013
Zupa krem z suma i karpia, rolada z pstrąga ze śliwką kalifornijską w ginie, pulpety rybne w galarecie, galaretka śmietankowa z pstrąga z koperkiem, rolada z karpia według przepisu z kuchni hrabiego Dolańskiego – to tylko niektóre smakołyki, które zaprezentowane zostały w czasie konkursu „Nasza ryba nie tylko od święta”. Konkurs zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, a zwycięzcom nagrody wręczył Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar.
Propagowanie pozytywnego wpływu spożywania ryb i przetworów rybnych na organizm człowieka, rozwijanie świadomości konsumentów by chętniej sięgać po ryby słodkowodne – to główne cele konkursu „Nasza ryba nie tylko od święta”, wymyślonego przez pracowników Urzędu Marszałkowskiego.
W czasie konkursu zaprezentowało się 9 wystawców, z terenów działania dwóch Lokalnych Grup Rybackich: „Starzawa” oraz „Puszcza Sandomierska”, które istnieją na terenie Województwa Podkarpackiego.
Niezwykle i oryginalne smaki potraw, dla których punktem wyjścia były ryby zaprezentowali: Grupa wędkarska „Przynęta” ze Starzawy, Agata Kubik i Maciej Gołdyn z kuchni Zamku w Krasiczynie reprezentujący Agencję Rozwoju Przemysłu Oddział Krasiczynie, Maria Wdowiak z Zajazdu „Olszynka” ze Skopania, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Leszna, Gminna Placówka Kultury w Stubnie, Okręg PZW w Krośnie – Ośrodek Zarybieniowy Wołkowyja, Krzysztof Tęcza z Restauracji Dębianka, Kolo terenowe z Suchorzowa Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów oraz Gospodarstwo Rolno-Rybackie Stanisława Czechury ze Skopania.
W komisji oceniającej przygotowane potrawy znaleźli się dziennikarze, redaktorzy naczelni podkarpackich gazet, znawcy tradycji regionalnej kuchni. Komisji przewodniczyła Jolanta Danak - Gajda z Polskiego Radia Rzeszów.
Wyróżnienia i nagrody w konkursie wręczał Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar. Gratulując wszystkich uczestnikom wicemarszałek przypominał:
Jeszcze do niedawna brak było specjalnego programu, który pozwalałby mieszkańcom terenów zależnych od rybactwa, pozyskiwać środki z funduszy unijnych na realizację własnych inwestycji. Za sprawą Programu Operacyjnego ,,Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013’’ ten stan rzeczy uległ zmianie. W tej perspektywie finansowej mieszkańcy obszarów, na których rybactwo odgrywa znaczącą rolę mogą korzystać z programu dedykowanego specjalnie dla nich. W naszym regionie na ten program mamy kwotę prawie 23 mln złotych, a samorząd województwa pełni rolę Instytucji Pośredniczącej, dokonując ostatecznej weryfikacji składanych wniosków oraz zawierając umowy z beneficjentami na realizację poszczególnych operacji. Dotychczasowe zaangażowanie wykorzystania dostępnych środków pozwala żywić nadzieję, że do końca okresu programowania uda się wykorzystać posiadane przez nas środki
w pełnym zakresie. Państwa działania, talenty i zaangażowanie, które dziś tak pięknie i smacznie zostały zaprezentowane są świetną wizytówką programu.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Grupa wędkarska „Przynęta” ze Starzawy za danie z suma „Summa summarum czyli fuzja smaków”. Drugie miejsce przypadło Marii Wdowiak i Zajazdowi „Olszynka” ze Skopania za „Karpia z borowikami”. Na trzecim miejscu znalazł się „Pstrąg wędzony” Ośrodka Zarybieniowego Wołkowyja Okręgu PZW w Krośnie. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani pamiątkowymi dyplomami oraz statuetkami szklanych ryb, które mają inspirować do tworzenia kolejnych rybnych kulinariów.
Podczas konkursu odbyła się także prezentacja potrwa przygotowanych z ryb przez Dorotę Pelc z Baru Taurus w Rzeszowie.
Aleksandra Gorzelak –Nieduży
Biuro prasowe UMWP
Fot. Sebastian Kieszkowski