Odwiedziło nas:
Dodano: 27.10.14 09:28
Sobota, 25 października
Najlepsi kucharze z całego kraju przygotowali w Rzeszowie dania z podkarpackiej wołowiny. O zwycięstwo walczyło dziewięć drużyn z różnych części kraju. Wśród jurorów był znakomity kucharz i restaurator Michel Moran.
Kucharze biorący udział w konkursie mieli za zadanie przygotować danie z wołowiny podkarpackiej oraz deser z wykorzystaniem czekolady. Robili to pod bacznym okiem jurorów, w tym Michela Morana oraz publiczności. Rywalizacja była naprawdę zacięta. Każda z ekip miał inny pomysł na wygraną. Dla jednych była to tylko dobra zabawa dla innych rywalizacja, do której długo się przygotowywali.
Kulinarną atrakcją konkursu był 250-cio kilogramowy byk, który piekł się od piątku, przy wejściu głównym do Galerii Rzeszów. Mięsa mogli skosztować wszyscy smakosze wołowiny.
I Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Podkarpackiej Wołowiny miał na celu promocję mięsa wołowego pochodzącego z Podkarpacia. Nasza wołowina to produkt najwyższej jakości. A wszystko to za sprawą wypasu bydła na czystych ekologicznie terenach. Hodowców bydła wspiera samorząd województwa, który realizuje program ochrony trwałych użytków zielonych poprzez naturalny wypas, na który przeznaczył 5 mln 800 tys. zł.
Monika Konopka
Biuro Prasowe UMWP
Zobacz również: